LIBRE op bezoek bij DAF

23-5-2022

De beschikbare plaatsen voor het 'LIBRE meets LIBRE' bezoek aan DAF waren in no time vergeven. Het was dan ook een unieke kans die Jeroen Gielen en Marcel Hoedeman hun mede LIBRE-alumni boden om een kijkje achter de schermen te nemen bij 'hun' DAF.


DAF is een van de grootste werkgevers in onze regio en een beeldbepalend bedrijf in Eindhoven. Iedereen kent hun locatie langs de Geldropseweg, maar wat daar achter de poorten gebeurt, is veel minder bekend: hun vooraanstaande rol op Europees niveau in het high tech automotive ecosysteem, de slimme automatisering van hun productielijn, de extreme complexiteit van de logistieke processen, de onderscheidende manier waarop zij invulling geven aan Automotive Quality Management en teamwork, maar ook dat zij met 300 werkplekken voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt de belangrijkste partner van de regionale sociale werkvoorziening zijn. Rijdend door de fabrieken met het ‘DAF treintje’ wordt de unieke werkwijze van DAF goed zichtbaar en ervaar je de trots waarmee iedereen hier voor dit bedrijf werkt.

Die trots is ook overduidelijk aanwezig bij de organisatoren en gastheren van deze 'LIBRE meets DAF': LIBRE deelnemers Jeroen Gielen en Marcel Hoedeman, respectievelijk Bedrijfsleider Parts Distribution Center en Director of Supplier Quality bij DAF. We praten na afloop nog even met hen na.

Wat maakt dat jullie deze LIBRE meets LIBRE bij DAF georganiseerd hebben?

Jeroen begint: “Wij zijn als DAF heel erg bezig met onze klanten, dealers en leveranciers. En dat is zeer terecht denk ik, want het maakt ons succesvol. Op het vlak van zichtbaarheid in de regio is er nog ruimte voor verdere verbetering. Marcel en ik hadden dat beiden geconstateerd tijdens ons LIBRE programma. Naar onze mening is er voor samenwerking nodig dat je van elkaar weet wat je doet en dat je elkaar weet te vinden.” “Daarom hebben wij de deuren van DAF geopend met deze dag,” vervolgt Marcel. “Ook om toe te lichten wat onze impact is in de regio (op sociaal, milieu en economisch gebied) en hoe we nu al op veel gebieden intensief samenwerken met allerlei partijen in de Brainport regio.”

Wat heeft deelname aan LIBRE jullie beiden en de organisatie opgeleverd?

Marcel: “Een veel beter inzicht in de Triple Helix en hoe deze samenwerkt in de vorm van het Brainport stichtingsbestuur. En hoe dit gefaciliteerd wordt door Brainport Development. Daardoor kunnen wij nu veel effectiever schakelen bij initiatieven die de regio aangaan.” Jeroen vult aan: “We weten nu waar we moeten zijn om in één keer dit netwerk in te schakelen, of in ieder geval te bereiken. Voor mij persoonlijk heeft het programma ook meer inzicht gegeven in de drijfveren van non-profit organisaties, waar ik dagelijks intensief mee samenwerk.”

Welk voordeel biedt het om onderdeel te zijn van het LIBRE netwerk?

“Ons netwerk bevond zich vooral in het bedrijfsleven. Het voordeel van LIBRE is dat we nu ook een mooi kwalitatief goed netwerk hebben bij kennisinstellingen en overheden,” vertelt Marcel. “Dit blijkt echt van grote meerwaarde,” geeft Jeroen aan. “Sinds mijn deelname vorig jaar heb ik bijvoorbeeld via het LIBRE netwerk al meerdere keren de juiste mensen kunnen bereiken binnen de gemeente. Dat was mij voorheen niet zomaar en zo snel gelukt.”

Wij kijken terug op een zeer geslaagde alumnibijeenkomst, waarbij 50 LIBRE deelnemers de kans hebben gekregen om DAF op een andere manier te leren kennen. Met succes, blijkt uit de vele positieve reacties die wij achteraf ontvingen, de diverse posts op social media en vooral ook de foto's van stralende LIBRE alumni achter het stuur van een fonkelnieuwe DAF...

Marcel en Jeroen, bedankt!

Ander nieuws

TechUnited wint WK

10-7-2023

Tijdens het wereldkampioenschap robotvoetbal (RoboCup) 2023 in Bordeaux is TechUnited, het robotvoetbalteam van de Technische Iniversiteit Eindhoven, er wederom in geslaagd de wereldtitel te veroveren. In de finale wonnen ze met 6-2 van de falcons.


Brainport voor elkaar

10-1-2023

Het inzetten van de kracht van het Brainportmodel in het maatschappelijk veld is al door diverse Challenge-groepen in het LIBRE programma geopperd en uitgewerkt. Nu wordt dit idee door Brainport Development daadwerkelijk opgepakt en uitgevoerd!


Gewoon omdat het kan...

12-5-2022

Op Strijp-S is in maart in zeer korte tijd de grootste regionale doorstroomlocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne gerealiseerd. Samenwerking tussen LIBRE-alumni Luuk Visser en Thijs Eradus maakte dit mogelijk.